среда, 13 декабря 2017 г.

ЛОГОПЕДИЧНИЙ МАСАЖ

Комплексна процедура при лікуванні різних порушень розвитку мови у дітей.

У багатьох дітей з мовними проблемами порушено кровопостачання стовбура мозку та іннервацію м'язів мовного апарату. В результаті дитина не в змозі контролювати роботу цих м'язів.
У таких випадках логопедичний масаж (скорочено - «лого-масаж») повинен передувати постановці звуків.
За допомогою логопедичного масажу можна виправити і повністю ліквідувати серйозні мовні порушення, починаючи від заїкання і закінчуючи частковою  і навіть повної втратою мови. Масаж допомагає коригувати мову, її емоційне забарвлення, правильну вимову звуків.
Логопедичний масаж складається з комплексу індивідуально підібраних вправ, що впливають на м'язи, нервові закінчення та інші тканини мовного апарату. Спеціальні техніки допомагають розслабити лицьову мускулатуру, нормалізувати тонус м'язів і звуковимову.
Застосовують кілька видів логопедичного масажу:
  • класичний ручний,
  • точковий (стимулюються активні аккупунктурні зони, пов'язані  з мовними центрами в головному мозку),
  • зондовий  логопедичний масаж (здійснюється  за допомогою професійних інструментів, що дозволяють прицільно стимулювати необхідні ділянки артикуляційного апарату).
Логопедичний масаж починають із загального масажу обличчя, погладжування і розтирання лоба, щік, губ і т.д. Після того, як м'язи обличчя розігріті, переходять до масажу проблемних зон.
Вся процедура може тривати від 15 до 30 хвилин, залежно від завдань і ступеня порушення мовної функції. Лікування проводиться курсами, по 10-15 сеансів. Між курсами роблять перерви до 2-3 місяців (залежно від клінічної картини) для закріплення досягнутих результатів.
Проведення масажу 
Логопедичний масаж проводить досвідчений логопед. Заняття проводяться в ігровій формі. В ході проведення логопедичного масажу застосовуються такі методики як казкотерапія. Прийоми казкотерапії особливо гарні для занять з дітьми аутистами, оскільки добре допомагають залучити дитину в діалог.
Інший прийом - логоритміка - хороший для діток із несформованими мовними навичками. Прості віршики і ритмічні тексти в комлексі з рухами працюють на те, щоб у дитини виникло бажання брати участь в розмові.

В «Малятко Плюс» в процесі логопедичної корекції  застосовується логопедичний електромасажер Z-Vibe (США), який за визнанням логопедів є кращим у світі обладнанням для проведення логопедичного масажу та підготовки артикуляційних м'язів ротової порожнини до занять з логопедом.

Опис: прилад зовні схожий на кулькову ручку, в корпусі якої - батарейки. Насадки зроблені з харчової пластмаси; прилад не боїться води та дезинфекцї.

Принцип роботи Z-Vibe полягає у впливі на м'язи, коливань високої частоти. Внаслідок цих коливань відбувається розслаблення або підвищення м'язового тонусу (в залежності від використовуваних насадок) артикуляційної мускулатури. Електромасажер Z-Vibe при правильному  і регулярному логомасажі  дозволяє скоротити час, витрачений на корекцію мовлення дитини, мінімум в 3-5 разів у порівнянні з традиційними масажними зондами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий